IMGL7055_fullsize_fotograaf.lauri.laan

Alates 2023ndast aastast antakse Eesti Peakokkade Ühenduse poolt välja tunnustus ehk Eesti Peakokkade Ühenduse teenetemärk. Aumärgi pälvivad need, kelle panus Eesti toidumaastikule on olnud suur, ent kes ise ei ole tegevad kokkadena. Nii on selle aumärgi saanud toiduajakirjanik, telemees, restoranide omanik, messi korraldaja, restoranide kriitik, õpetajad jne.

Seni on aumärke antud välja kaheksa.

2024ndal aastal tunnustati EPÜ teenetemärgiga:

Priit „Wend“ Kuusk – Kulinaarsetest teemadest läbi imbunud telemees, kelle toiduteemalised saated on lisanud olulise valgusvihu toidu ja kokkade maailma, kodumaise tooraine ning selle ameti keerukasse hingeellu. See teekond on tal olnud põnev ja äge ning me julgeme teha panuse selle kogemusterikkale ning pikale tulevikule.

Kristjan Peäskekülalislahkuse sektori üks säravamaid inimesi ja „toiduhull“, nagu ta ennast ise nimetab. Tema juhitavad söögikohad on kõik eriilmelised, ent ühe oluliseima ühendava lüliga – kindel kvaliteet ja elamuslik tulem, kirglikud oma ala professionaalid nii saalis kui köögis, jätkusuutlikkusele orienteeritud ning alati uudishimulikult täiendamas nii oma meeskonda, kui ennast.

Õnnela Muuga – Õpetajaid tunnustatakse liiga harva, kuigi tihti on just nemad need, kes nakatavad inspiratsioonipisikuga noori kokaõpilasi või vibutavad sõrme, kui nad köögis korda ei hoia. Seepärast pälvis EPÜ teenetemärgi meie pikaaegne liige, õpetaja ja hingega panustaja, kelle pühendunud töö noortega võistlustel, ekstra töö kutsestandarditega ning mentoriks olemine paljudele Tartu kokkadele, on silma jäänud ning tunnustamist väärt.

Killu MaidlaEesti Hotellide ja Restoranide liidu tegevjuht ja külalislahkuse sektori eestkõneleja, kelle korraldatud #JätkuLeiba aktsiooni pani restoranid ja hotellid ühte hingama. See on märkimisväärne saavutus räsitud sektori puhul, kelle suurenev maksukoormus muudab järgnevad aastad mitte lihtsalt ellujäämisõppuseks, vaid reaalseks pingutuseks ellujäämise nimel.

o8
2023 aastal anti EPÜ teenetemärk välja järgnevalt:

Kristi Tiido – Ta on oma tööga kaasa aidanud noorte kokkade õpetamisele ja võistlemisele. Tema käe all on treeninud noored kokad, kes käisid Eestit esindamas EuroSkillsil ja WorldSkillsil. Lisaks kõigele sellele on Kristi läbi aastate panustanud koka õppekavade väljatöötamisse ning aidanud EPÜ poolt korraldada kokkade kutseeksameid.

Heidi Vihma – Tema väsimatu sulg on kirjutanud aastakümneid, analüüsides läbi maitsete restorani peakokka, oskuseid ja maitset, salvestades nii ajaloomällu juba kadunud söögikohad ja ajastud. Heidi Vihma kirjutas kokku ka raamatu “Eesti Peakoka lugu. Sbornikust Michelinini”, mis võtab kokku läbi kodumaise tooraine ja kulinaarse arengu Eesti peakokad, restoranid ning toidu ajaloo laiema taustsüsteemina.

Tiit Sarv – on korraldanud iseseisvumise algusest Toidumessi, mille hõlma all on kasvanud ja arenenud Aasta Kokk võistlused, kui Eesti kokkade meistrivõistlused. Mess on toonud põneva tooraine peakokkadele kättesaadavale kaugusele ning rikastanud nii mõndagi maailmapilti.

Riste Lilleorg – on olnud peakokkade tugi, silmad ja süda ning käepikendus meie pikaajalise partneri Kaupmees juures. Tänu Riste toele on teoks saanud ka Peakokad Kooli projekt ning Eesti Peakokkade Ühendusel olnud kindel seljatagune.

Fotod Lauri Laan