Külalislahkuse klaster

Külalislahkuse klaster moodustati gastronoomia katusorganisatsioonide poolt ja selle eesmärk on Eesti toidukultuuri arendamine ja tutvustamine maailmas

Külalislahkuse klastri moodustasid EHRL’i (Eesti Hotellide ja Restoranide Liit) liikmed, kelle eesmärk on anda omalt poolt jõulisem tõuge Eesti viimisel gastronoomiamaailma tippude sekka. Meil juba on olemas kliendid, kes reisivad Eestisse hea toidu eesmärgil, aga seda segmenti on vaja teadlikult suurendada.

Idee algatajaks on Kristjan Peäske, EHRL’i juhatuse liige, restoranide Lee ja Lore Bistroo ning Freya Catering omanik. “Külalislahkuse klastri sünni üle saab tunda ainult suurt rõõmu, sest see liidab ühe meeskonnana tööle kõik Eesti toidukultuuriga seotud katuseorganisatsioonid. Usun siiralt, et selle koostöö kaudu loome eduka platvormi, mille abil edendada ja populariseerida Eesti külalislahkust kui riigile olulist tööstusharu.  Kitsam ringkond peab Eestit võimalikuks uueks Põhjamaade toidupealinnaks ning seda kuuldust peame julgemalt levitama,“ vaatab Kristjan Peäske optimistlikult tulevikku.

Aivar Hanson, programmi Eesti Maitsed eestvedaja ning White Guide restoranigiidi Baltikumi juht: „Eestis pakutakse täna maailmatasemel toidu- ja joogielamusi, on aeg sellest hästihoitud saladusest avalikult ka Eestist väljaspool rääkima hakata. UNESCO maailmapärandisse kuuluv Tallinna vanalinn ei ole kaugeltki ainus põhjus, miks Eestisse reisida.“

Klastri asutajaliikmeteks on MTÜ Eesti Peakokkade Ühendus, Eesti Maitsed (Havera OÜ), MTÜ Eesti Maaturism,  MTÜ Eesti Baarmenite Assotsiatsioon,  MTÜ Eesti Sommeljeede Assotsatsioon ja  Silverspoon (MTÜ Gastronomy Society of Estonia). Restoranisektoris töötab Eestis ligikaudu 15 000 inimest, enne kriisi oli see arv 19 000.

Klastri asutajad korraldavad juba praegu suuremaid üritusi ja maailmatasemel võistlusi, näiteks toimuvad sel sügisel:

  • Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni eestvedamisel ja AS Liviko toetusel Baltikumi parima sommeljee ja parima noorsommeljee võistlused.
  • Eesti Baarmenite Assotsiatsiooni eestvedamisel Tallinn Cocktail Week ja Toidumessi raames ka Eesti Meistrivõistlused alkoholivabade kokteilide valmistamises.
  • Eesti Peakokkade Ühendus valmistub kokkade maailmameistrivõistlusteks 2024 Luxembourgis, samuti viiakse läbi Aasta Kokk ja Aasta Noorkokk võistluseid ja jätkatakse projektiga „Peakokad koolis“.

 

Külalislahkuse Klastri asutajaliikmed:

EHRL
Kristjan Peäske
Juhatuse liige
Tel 5349 6832

MTÜ Eesti Peakokkade Ühendus
Taigo Lepik
Juhatuse liige, president

MTÜ Eesti Maaturism
Raili Mengel
Juhatuse liige

MTÜ Eesti Baarmenite Assotsatsioon
Margit Kikas
Nõukoja esindaja

MTÜ Eesti Sommeljeede Assotsatsioon
Kristjan Markii
Juhatuse liige, president

MTÜ Gastronomy Society of Estonia
Andres Peets
Juhatuse liige