
Eesti Peakokkade Ühenduse üheks eesmärgiks on toetada Eesti väiketootjaid, väärindada nende toorainet ning leida sellele kasutust nii kodudes, kui köökides.
Eesti Peakokkade Ühendus kutsub alati üles maitsma, katsetama ning roogi välja töötama kodumaise tooraine ning väiketootjate toodanguga. Nii hoiame elu Eestimaal ning toidulaua jätkusuutliku ja maitserikka. Eesti toit on meie kirg, hingesoojus ja taldrikutäis.
EPÜ üksi ei suudaks midagi teha. Seepärast oleme kuni 2025 aastani osa Lühikeste tarneahelate meetmest ehk Lühikeste tarneahelate või kohalike turgude kaudu põllumajandustoodete ja toidu turustamisvõimaluste arendamise toetus 2021, Meede 16.4 V voor EAFRD. Toetusega suurendatakse jätkusuutlikkust põllumajanduse- ja toidusektoris. Toetust antakse Eesti maaelu arengukava 2014-2020 alusel ja väljamaksed tehakse Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfondist (EAFRD) ning riigieelarvest. 2021. aasta taotlusvooruks on meetme 16.4 eelarveks kavandatud 1 000 000 eurot.
2025. aastal osalesid Eesti Peakokkade Ühenduse kokad mitmetel olulistel sündmustel.
30.01–02.02 toimus Tourest mess, kus peakokad panustasid Saaremaa, Muhu ja Ruhnu väljapanekusse, tutvustades piirkonna tootjaid ja tooraineid. Aasta kokk 2024 Jevgeni Kolikov valmistas Porgandi-pähkli tartar ja tatrapliini marmelaadiga, kasutades Rautsi Talust/ Saitklap OÜ, Ideafarmi/Metakor OÜ, Koplimäe mahe talu OÜ tooraineid. Lisaks Kartulipesa, grillijuust, ürdimajoneesi ja sibulase veinimarmelaadiga ning tooraine pärines FIE Guido Lindmäe, Saaremaa Mahemuna/Tang OÜ, Uustla talu/ Saare maakari OÜ, Kasesalu mahetalu OÜ-st. Magusaks Muhu Pagarid OÜ, Saaremari/ Saaremoori marjad OÜ toorainet.
24.–26.04 kureeris EPÜ Maamessil Eestimaa toidupiirkondade parimaid maitseid, esindades nii 2024. aasta toidupiirkonda (Saaremaa, Muhu ja Ruhnu) kui ka 2025. aasta toidupiirkonda Tartumaad. Sel eesmärgil osalesid messil neli peakokka.
Peakokkadeks olid Katrin Kollist (Waide), Merle Jakobson (Merlette), Karl Pajussaar (Gastronomist) ning Andrus Saartok (Fii restoran).
Tooraine väiketaludest, mida nii Saarte, kui Tartumaalt kasutati oli järgnev:
Andre Farm OÜ, Maidu kastmed/ Lambert Productions OÜ, Pärna Sepik/ Kruusaaugu Pärna talu OÜ, Viinamärdi Talu OÜ Saaremaa Zoo/ Saaremaa loomaaed OÜMuhu Pagarid OÜ, Saaremaa Viking, Saaremaa Mahemuna/ Tang OÜ, Wösel/ Öselwise OÜ, Natty Pähklivõid/ Natty OÜ, PIP Food/ PastaHeaven OÜ, Luxveg/ Luxveg OÜ, Pöide Pruulikoda OÜ, Karmeli OÜ, Uustla talu/ Saare maakari OÜ, Saaremari/ Saaremari OÜ.
01.05 korraldas EPÜ Tallinna Vabaõhumuuseumis Kevad- ja laadapäeva raames Hüpikrestorani ning väiketootjate laada, kus külastajad said maitsta peakokkade loodud roogi ja osta samadest toorainetest valmistatud kohalikke saadusi.
Tooraine pärines järgnevatelt väiketaludelt:
Äntu mõis OÜ, Ideafarmi/ Metakor OÜ, Piesta Kuusikaru talu/ Kuusikaru OÜ, Breti toorjuust/ Luke juustuvabrik OÜ, Madila mahe/Fitrestart OÜ, Luxveg OÜ, Väljaotsa vutitalu OÜ, Liivimaa lihaveis/ Liivimaa lihaveis MTÜ, Ere Ehe aed/Eheco OÜ, Säga-Aaviku talu/ Säga-Aaviku talu FIE, Kloostrimetsa talu/Kloostrimetsa Fideikomiss UÜ, Mesioja OÜ, Tõrvaaugu mahe talu OÜ, Mää talu OÜ, Karu Kombucha OÜ.
17.05 toimus hüpikrestoran nimega Renni jaare ka Muhu saarel Liival, kus Liiva turuhoone ees oli peale hüpikrestorani ka laat, kus pakuti võimalust tutvuda saare ausate ja ehedate maitsetega. Peakokad valmistasid kolm käiku erilisi roogi.
Toorainena kasutasime saarte väiketootjatelt:
Muhu Lammast/ Muhu Liha TÜH, Karmeli OÜ, Saaremaa mahe muna/ Tang OÜ, Austusega loodusest OÜ, Saare Uluk OÜ, Mesinduskoda OÜ, Uuesaare Aadu lõkkekartul, Raaret OÜ, Kadakakoja/ A-Orbu OÜ, Karja pagaräri OÜ, Pöide Pruulikoda OÜ, Saaremari/ Saaremari OÜ
Eesti Peakokkade Ühendus on ellu viimas Lühikeste Tarneahelate projekti, mille raames on kaasatud väikeettevõtjad meie tegemistesse, eesmärgiga võimestada nende tegevusi, anda võimalus otseturustuseks ning väärindada nende tooraineid.

2024. käisime ka külas väiketootjatel Saaremaal ja Muhu saarel, et teha tutvust sealsete toidutraditsioonide ning maitsetega. Lisaks valisime välja kohustusliku tooraine Aasta Kokk 2024 võistlusteks, mis on tugevalt seotud toidupiirkonnaga, et veelgi enam tuua tähelepanu keskmesse kodumaine toit ja toidutootjad.
Toome siin lehel välja oma 2024 aastal kaasatud ettevõtjad Aasta Kokk võistlustel, mis toimus 2024 aastal 30ndat korda. Nimekiri on inspireeriv!
Uuri lähemalt meie sõprade väiketootjate lehekülgi ning leia tee nende juurde ja vii head maitsed kojugi!
Saaremaa Toidufestival ehk toidupiirkond Saaremaa, Muhu ja Ruhnu https://saaremaatoidufestival.ee/, Muhu lammas https://muhuliha.ee/, Ideafarm https://ideafarm.ee/, Haage https://haage.ee/, Öun Drinks https://oundrinks.com/, Pajumäe talu https://www.pajumae.ee/, Luxveg https://luxveg.ee/, Saaremaa Mahemuna https://saaremuna.ee/, Vinkymon https://www.vinkymon.ee/, Wösel https://wosel.ee/, Liise talu Ruhnus https://www.liisetalu.ee/et/, Kolotsi juust https://kolotsitalu.ee/, Breti juust Luke farmimeiereist https://www.breti.ee/, Sume smuutid https://sumesmuuti.ee/
