
Eesti Peakokkade Ühenduse üheks eesmärgiks on toetada Eesti väiketootjaid, väärindada nende toorainet ning leida sellele kasutust nii kodudes, kui köökides.
EPÜ kutsub alati üles maitsma, katsetama ning roogi välja töötama kodumaise tooraine ning väiketootjate toodanguga. Nii hoiame elu Eestimaal ning toidulaua jätkusuutliku ja maitserikka. Eesti toit on meie kirg, hingesoojus ja taldrikutäis.
EPÜ üksi ei suudaks midagi teha. Seepärast oleme kuni 2025 aastani osa Lühikeste tarneahelate meetmest ehk Lühikeste tarneahelate või kohalike turgude kaudu põllumajandustoodete ja toidu turustamisvõimaluste arendamise toetus 2021, Meede 16.4 V voor EAFRD. Toetusega suurendatakse jätkusuutlikkust põllumajanduse- ja toidusektoris. Toetust antakse Eesti maaelu arengukava 2014-2020 alusel ja väljamaksed tehakse Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfondist (EAFRD) ning riigieelarvest. 2021. aasta taotlusvooruks on meetme 16.4 eelarveks kavandatud 1 000 000 eurot.
Lisaks on 2025 aastal toimumas EPÜ peakokkadega koos Tourest 30.01 – 02.02.2025 Saaremaa, Muhu ja Ruhnu väljapanek (need tootjad on veel lisandumas).
Maamessil 24.-26.04 kureerime Eestimaa toidupiirkondade parimaid maitseid nii 2024 toidupiirkonna alal (Saaremaa, Muhu ja Ruhnu), kui 2025 toidupiirkonna, Tartumaa alal.
Selleks tulevad neli peakokka Maamessile külla.
1. mai toimub Vabaõhumuuseumis Kevad ja laadapäev, kus EPÜ paneb püsti oma küllatuleku auks hüpikrestorani ja väikese laada, kus saab maitsta restoraniroogasid, mis valminud neist samadest toorainetest, mida saab laadalt osta.
Sarnane üritus on südakevadel 17.mai plaanis ka Muhu saarel Liival, kus hüpikrestoran pannakse küllatuleku pitseriks üles Liiva turuhoones ning väike laat võimaldab kõigil teha tutvust ausate, ilusate ning maitsvate kodusaare maitsetega. Peakokad valmistavad sealgi kolm käiku erilisi roogi.
Eesti Peakokkade Ühendus on ellu viimas Lühikeste Tarneahelate projekti, mille raames on kaasatud väikeettevõtjad meie tegemistesse, eesmärgiga võimestada nende tegevusi, anda võimalus otseturustuseks ning väärindada nende tooraineid.
2024. käisime ka külas väiketootjatel Saaremaal ja Muhu saarel, et teha tutvust sealsete toidutraditsioonide ning maitsetega. Lisaks valisime välja kohustusliku tooraine Aasta Kokk 2024 võistlusteks, mis on tugevalt seotud toidupiirkonnaga, et veelgi enam tuua tähelepanu keskmesse kodumaine toit ja toidutootjad.
Toome siin lehel välja oma 2024 aastal kaasatud ettevõtjad Aasta Kokk võistlustel, mis toimus 2024 aastal 30ndat korda. Nimekiri on inspireeriv!
Uuri lähemalt meie sõprade väiketootjate lehekülgi ning leia tee nende juurde ja vii head maitsed kojugi!
Saaremaa Toidufestival ehk toidupiirkond Saaremaa, Muhu ja Ruhnu https://saaremaatoidufestival.ee/, Muhu lammas https://muhuliha.ee/, Ideafarm https://ideafarm.ee/, Haage https://haage.ee/, Öun Drinks https://oundrinks.com/, Pajumäe talu https://www.pajumae.ee/, Luxveg https://luxveg.ee/, Saaremaa Mahemuna https://saaremuna.ee/, Vinkymon https://www.vinkymon.ee/, Wösel https://wosel.ee/, Liise talu Ruhnus https://www.liisetalu.ee/et/, Kolotsi juust https://kolotsitalu.ee/, Breti juust Luke farmimeiereist https://www.breti.ee/, Sume smuutid https://sumesmuuti.ee/
