EESTI PEAKOKKADE ÜHENDUS

AASTA KOKK

22. Eesti kokkade meistrivõistlused

„AASTA KOKK 2016”

OSAVÕTUTINGIMUSED

Eesmärk:

Aasta kokk 2016 on 22. korda toimuv Eesti kööki, restoranikultuuri ja Eesti toitu edendav üritus. Võistlustel kasutatav toidukorv on koostatud peaasjalikult eesti- maistest toorainetest. Võistlejad saavad näidata žüriile ja pealtvaatajatele innovaa- tilist mõtlemist ja rõhutada kohaliku tooraine kokkusobimist maailmatrendidega.

Korraldajad:

Korraldustoimkond „Aasta kokk 2016“, koosseisus Eesti Peakokkade Ühendus (EPÜ) ja Profexpo OÜ.

Osavõtjad:

Võistlustest võivad osa võtta kõik koka eriala omandanud ja erialal töötavad Eesti Vabariigi kodanikud.

Kohtunikud:

Võistluse hindamiseks moodustab korraldustoimkond oma professionaalsete omaduste poolest pädeva ja Eestis autoriteeti omava kohtunike kogu, kus on vähemalt viis liiget. Kohtunikud võivad olla välisriikidest.

Võistluste tingimused, läbiviimise kord ja tähtajad:

  • Võistlused viiakse läbi kahes osas: eelvoor ja finaal.
  • Eelvoorus osalemiseks esitab võistleja 17. oktoobriks k.a korraldustoimkonnale kirjaliku võistlustööna paberkandjal (posti teel või käsipostiga) Eesti toorainetest lähtuva à la carte eelroa, pearoa ja desserdi retseptid vastavalt käesolevates osavõtutingimustes (lisa 1) toodud tingimustele, võistlustest osavõtja registreerimiskaardi ja tasub osavõtumaksu.
  • Võistlustöö tuleb esitada väljatrükina või väljatrükki võimaldava failina (soovitavalt PDF), ilma mingi viite või vihjeta töö autorile, töökohale (logod jms).
  • Retseptis on kalkulatsioonid tehtud arvestusega, et iga rooga tuleb valmistada kuus portsjonit. Kalkulatsioonides tuleb eraldi välja tuua toorainete bruto- ja netokaal ning väljatuleku kaal (lisa 3, dubleeritud ka „doc“ failina.). 
  • Samuti tuleb lisada põhjalik ja ammendav tehnoloogia kirjeldus.
  • Eelvooru esitatud tööde puhul hindab kohtunikekogu: toidu välimust, tehnoloogia kirjeldust ja terminoloogilist täpsust, kalkulatsiooni, toorainete sobivust ning retsepti originaalsust ja isikupära. Koos retseptidega tuleb esitada fotod kõigist võistlustöödest. Fotode kvaliteet ei ole hindamisel määrav.
  • Eelvooru tulemuste põhjal nimetatakse kuni kaheksa võistluste finaali edasipääsenut. Finalistid tehakse teatavaks 21. oktoobril Profexpo OÜ kodulehel ja finalistidega võetakse ühendust e-maili teel. Finaali pääsenud võistlejad ja nende menüüd võivad saada kajastatud meedias.
  • Eelvooru võistlustööd tuleb saata postiga, e-postiga või tuua: Profexpo OÜ, Ahtri 12-209, 10151 Tallinn, tel 626 1347 (lisa 2).
  • Finaal. Võistluste „Aasta kokk 2016" finaal toimub reedel, 28. oktoobril Eesti Näituste messikeskuses, messi Tallinn Food Fest 2016 ametliku programmi osana.


Aasta kokk 2016 osalemistingimused 1 / 5
  • Võistluste finaalis tuleb osavõtjatel valmistada eelroog, pearoog ja dessert ning valida nende juurde sobivad joogid. Eelroa, põhiroa ja desserdi tooraine tuleb pimekorvist, mis avalikustatakse 26. oktoobril (aeg ja koht täpsustatakse).
  • 25. oktoobril kutsutakse kõik 8 finalisti kokku, et avalikustada viis põhikomponenti mida nad kindlasti peavad kasutama oma roogades ning avalikustatakse lisaülesanne (aeg ja koht täpsustatakse). Samal päeval loositakse võistlejate vahel välja võistlusboksid ning stardijärjekord. Finalistidel on poolteist tundi aega üllatustoorainest lähtuva menüü läbimõtlemiseks. Selle aja möödudes tuleb kirjalikult esitada korraldustoimkonnale menüü.
  • Samas presenteeritakse finalistidele võistlusroogade juurde pakutavaid jooke. Iga võistleja valib oma toitudega sobivad joogid, mille sobivust toiduga hindab võistlusel kohtunik-sommeljee.
  • 28. oktoobril asuvad võistlejad loositud töökohal ja järjekorras oma võistlustöid praktiliselt teostama. Tööks on aega 5 h 30 min.
  • Iga võistlustööd valmistatakse kuus portsjonit.
  • Eelroog, põhiroog ja dessert serveeritakse taldrikutel, millest üks pannakse välja messikülastajatele vaatamiseks ning viis läheb kohtunikekogule maitsmiseks ja hindamiseks. Serveerimistaldrikud tagatakse korraldajate poolt ja on võistlejatele kasutamiseks kohustuslikud. Taldrikutele serveerimisel on keelatud täiendavate serveerimisnõude ja -vahendite kasutamine.
  • Finaalis toimub võistlustööde hindamine Põhjamaade standardi kohaselt. Kohtunikekogu hindab iga toidu puhul eraldi toidu maitset (1 - 40 punkti), roa välimust (1 - 30 punkti) ning töövõtteid ja professionaalsust (1 - 30 punkti).

Võistluse tehniline kindlustatus:
Lõppvoorus on igal võistlejal kasutada neljane gaasipliit, kombiahi (aurus keetmine, küpsetamine), salamander. Töövahendite loetelu ning töökohtadega tutvumise aeg teatatakse kõigile lõppvooru pääsenutele. Individuaalseid elektrilisi ning muid väikevahendeid ja -seadmeid võib iga võistleja kaasa tuua kuni 1 tükk, kuid mitte rohkem kui 2 kg kogukaalus. Lisainfot saab korraldustoimkonna juhilt (Lisa 2).

Autasustamine:
Võistluste võitja kuulutatakse tiitli „Aasta kokk 2016“ omanikuks ja sellega koos antakse üle Profexpo rändkarikas. Võistluste peaauhind on Eesti Peakokkade Ühenduse poolt kokandusalane õppereis 1000 € väärtuses*. Teisele ja kolmandale kohale on korraldustoimkonnalt vastavalt 500 € ja 300 € väärtuses erialakoolitus või õppereis. Lisaks autasustatakse kolme esimest erinevate Eesti Peakokkade Ühenduse ja võistluste sponsorite ning toetajate auhindade, medalite ja diplomitega.

* Õppereis või koolitus on võitjate vabal valikul, kuid see kooskõlastatakse EPÜ juhatusega

Osavõtumaks:
Võistluse „Aasta kokk 2016” osavõtumaks on 50 €, mis tasutakse koos eelvooru tööde esitamisega hiljemalt 17. oktoobriks k.a Eesti Peakokkade Ühenduse arvele (Lisa 2).


Aasta kokk 2016 osalemistingimused 2 / 5
Lisa 1 Ülesanne

Koostada pidulik menüü, alljärgnevaid tingimusi arvestades.

Eelvooru kohustuslikud toorained

Eelroa põhitooraine: ahvenafilee, tähtaniis
Pearoa põhitooraine: terve broiler (1,5-2kg), värske tume shampinjon Järelroa põhitooraine: Valio Viola laktoosivaba toorjuust, muna kollased

Toidukorv:
Kala: ahvenafilee
Liha: terve broiler (1,5-2kg)

Köögiviljad ja värsked ürdid: kartul, porgand, peet, kaalikas, naeris, tammelehesalat, lollo rosso, värske spinat, värske tume shampinjoj, pastinaak, juurseller, mugulsibul, küüslauk, porrulauk, lillkapsas, spargelkapsas, tomat, värske pikk kurk, till, tüümian, rosmariin, lehtpetersell, murulauk ja münt.

Piimatooted ja rasvained: Eesti vahukoor (35%), maitsestamata jogurt, Valio Viola laktoosivaba toorjuust, keefir, hapukoor (20%), taluvõi (82%), kanamuna, muna kollased, rafineeritud rapsiõli.

Kuivained: nisujahu, odrajahu, rohelised kuivatatud herned, maisitärklis, metsapähklid, valge kristallsuhkur, küpsetuspulber, kamajahu, kakao, kõrvitsaseemned, kaerahelbed, tume šokolaad (kuvertüür), metsapähklid

Puuviljad ja marjad: õun Granny Smith, sidrun, laim, kuivatatud jõhvikas, külmutatud vaarikad, külmutatud astelpaju.

Maitseained: meresool, pipar (must ja valge), nelk, tähtaniis, kaneelikoor, vanillikaun, loorber, muskaat, vürts, kadakamari, köömned.

Muu: Põltsamaa sinep, mesi ja lehtželatiin.
Alkohol: valge kuiv köögivein, punane kuiv köögivein, viin, liköör Vana-Tallinn.



Aasta kokk 2016 osalemistingimused 3 / 5




Lisa 2



Võistlejate registreerimine ja eelvoorutööde esitamine

Profexpo OÜ

Ahtri 12-209, 10151 Tallinn Kontakt: Kennet Sarv
Tel: 626 1347; 527 1095
E-post: Kennet.Sarv@profexpo.ee

Eesti Peakokkade Ühendus

Rudolf Visnapuu, korraldustoimkonna juht Tel: 517 7080
E-post: rudolfvisnapuu@gmail.com

Info võistluste kohta: www.profexpo.ee/foodfair ja www.chef.ee.

Osavõtumaksu tasumine Profexpo OÜ büroos sularahas või ülekandega: Eesti Peakokkade Ühendus Danske Bank AS Eesti filiaal, arvelduskonto EE063300332076350009. Maksekorraldusel märkida AASTA KOKK 2016 ja VÕISTLEJA NIMI.



Aasta kokk 2016 osalemistingimused 4 / 5




Lisa 3



NÄIDIS. Tehnoloogilise kaardi ja töökäigu vormistamiseks. Esitatakse eelroa, pearoa, ja desserdi kohta eraldi. Tehnoloogiline kaart

Toidu nimetus ..........................................................................................................

Portsjoni kaal:



Nr



Toiduained



Ühik



Retsepti kaal



Valmistamise kaal



1 bruto



1 neto



6 bruto



6 neto



1



2



3



4



5



6



7



8



9



...



Töö käik: (lisada põhjalik ja ammendav töö käigu kirjeldus)



Valmistavaid portsjoneid kokku: 6



Aasta kokk 2016 osalemistingimused 5 / 5